Białołęka
Biuro sprzedaży
Brzeziny 6
03-256 Warszawa
-
10:00 - 18:00 (pn - pt)
10:00 - 15:00 (sob)
Lato to czas obfitości owoców i warzyw, które możemy wykorzystać do przetworów i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Przygotowanie domowych dżemów, soków i kompotów nie musi być trudne, a nawet może stać się wspaniałą rodzinną tradycją, w którą angażują się wszyscy domownicy! Poniżej przedstawiamy kompletny przewodnik, który pomoże Wam rozpocząć przygodę z przetworami.
Niezależnie od tego, czy zbierałeś słoiki po zużytych produktach czy kupiłeś nowe w markecie, pamiętaj, aby je umyć i wyparzyć przed użyciem.
Jeśli planujesz użyć starych słoików, sprawdź, czy przykrywki są szczelne, bez rdzy i niezdeformowane.
Do powideł, soków i kompotów najlepsze są mniejsze słoiki, ok. 150-250 ml.
Do soków możesz także użyć szklanych butelek po napojach.
Ważne, aby miały one metalowe nakrętki, które zadziałają jak pokrywki w słoikach.
Jabłka są najlepsze na musy i dżemy. Ich naturalny sezon jest od sierpnia do października.
Czarne porzeczki są doskonałe na soki i kompoty, najlepsze są w lipcu.
Wiśnie to owoce idealne do dżemów i kompotów, zbierane w lipcu.
Ze śliwek robimy powidła i kompoty. Sezon trwa od sierpnia do września.
Gruszka nadaje się do kompotów i dżemów. Najlepsze owoce są we wrześniu.
Pomidory warto przetworzyć na passatę czy przecier. W pełni sezonu są od sierpnia do września.
Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów, od których możesz zacząć swoją podróż z domowymi przetworami.
Mus jabłkowy z cynamonem
Składniki:
2 kg jabłek (najlepiej kilka różnych rodzajów)
3 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu
Sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
2. Włóż jabłka do garnka, dodaj wodę, cynamon i sok z cytryny.
3. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, przez około 1 godzinę, aż jabłka zmiękną i masa zgęstnieje.
4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików pozostawiając ok. 1 cm pustej przestrzeni na górze, zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
Sok z Czarnej Porzeczki
Składniki:
2 kg czarnych porzeczek
1 litr wody
Przygotowanie:
1. Porzeczki umyj i oczyść.
2. Włóż owoce do dużego garnka, dodaj wodę (ok. 750 ml) i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut.
3. Przecedź sok przez gazę lub drobne sito.
4. Pozostałość z gazy włóż ponownie do garnka, wlej 250 ml wody i ponownie zagotuj.
5. Przecedź sok z drugiego gotowania i dodaj do poprzedniego.
6. Gorący sok przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.
Jeśli zależy Ci, aby sok był słodszy i smakował jak syrop, do garnka z odcedzonym sokiem dodaj 750 g cukru i gotuj do rozpuszczenia.
Dżem z wiśni
Składniki:
2 kg wiśni
500 g cukru
Przygotowanie:
1. Umyj wiśnie, usuń ogonki i wydryluj pestki.
2. Włóż wiśnie do garnka, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
3. Doprowadź zawartość do wrzenia, ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił.
4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj dżem przez około godzinę, często mieszając, aż masa zgęstnieje.
5. Pozostaw do ostudzenia na około 5 godzin.
6. Po tym czasie ponownie zagotuj dżem i pozostaw na małym ogniu na kolejną godzinę lub półtorej (aby był bardziej gęsty), często mieszając.
7. Wrzący dżem przełóż do przygotowanych słoików, zakręć mocno i pozostaw na ok. 10 minut do góry dnem.
Po tym czasie odwróć je to “standardowej” pozycji i pozostaw do wystygnięcia.
Sok pomidorowy
Składniki:
3 kg pomidorów (dojrzałych, miękkich, wodnistych; najlepiej kilka różnych rodzajów)
½ szklanki wody
1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
1. Umyj pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Włóż pokrojone pomidory do dużego garnka, dodaj sól i wodę.
3. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż pomidory się rozpadną.
4. Papkę przetrzyj przez drobne sito lub gazę, aby uzyskać gładki sok pomidorowy.
5. Gorący sok pomidorowy przelej do wyparzonych słoików/butelek.
6. Dokładnie zakręć pokrywki i pozostaw całość do ostygnięcia.
Możesz użyć do soku ulubionych przypraw, bazylii, chilli, soku z cytryny czy odrobinę cukru, aby nadać głębi smaku.
Uniwersalne rady
1. Po wystygnięciu pokrywki powinny się zassać. Jeśli, jednak, któraś tego nie zrobiła, dokręć ją mocniej i odłóż - o ile nie jest uszkodzona, to w ciągu kilku godzin również stanie się wklęsła.
2. Odwracanie do góry dnem nie jest konieczne, a jedynie nieco pomaga. Dlatego nie przejmuj się robiąc soki w butelkach - pozostaw je w standardowej pozycji.
3. Napełniając słoiki i butelki pozostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi.
4. Ilość owoców/warzyw w naszych przepisach jest podawana przed obraniem, drylowaniem, wycinaniem gniazd.
5. Swoje przetwory możesz poddać dodatkowej pasteryzacji, aby wydłużyć ich przydatność.
W tym celu:
- Umieść wypełnione i zakręcone słoiki w dużym garnku.
- Wlej do garnka wodę na tyle głęboko, aby pokryć słoiki mniej więcej do połowy
- Podgrzewaj wodę, aż zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień, aby utrzymać delikatne wrzenie.
- Gotuj słoiki w wodzie wrzącej przez około 15-20 minut.
- Ostrożnie wyjmij słoiki z gorącej wody przy użyciu chwytaków do słoików lub rękawic kuchennych.
Ustaw je na ręczniku lub desce do schładzania i pozostaw do ostygnięcia przez 12-24 godziny.
Przetwory przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Upewnij się, że etykiety zawierają datę przygotowania przetworów, abyś mógł monitorować ich trwałość.
Nasze osiedla oferują zarówno wygodne aneksy kuchenne, jak i oddzielne, widne kuchnie, a gotowanie w nich stanie się prawdziwą przyjemnością, w którą można włączyć całą rodzinę.
Wybierając Novisa Development, wybierasz komfort i przestrzeń dla pięknej wspólnej codzienności.
SPRAWDŹ OFERTĘ
POZNAJ PRZEBIEG ZAKUPU DOMU KROK PO KROKU
Skontaktuj się z nami
Biuro sprzedaży
Brzeziny 6
03-256 Warszawa
10:00 - 18:00 (pn - pt)
10:00 - 15:00 (sob)
Biuro sprzedaży
Ignacego Krasickiego 126
05-500 Nowa Wola
10:00 - 18:00 (pn - pt)
10:00 - 15:00 (sob)
Biuro sprzedaży
Pabianicka
93-457 Łódź
10:00 - 18:00 (pn - pt)